V Gostilni in hotelu Kunst se skozi celo leto odvijajo različni dogodki posvečeni umetniški dejavnosti. V sodelovanju s kostanjeviškim akademskim slikarjem Jožetom Marinčem, ki je v goste povabil Maksimiljana Sternada – Milča, Janka Orača, Franca Černlča, je bil drugi teden v maju povečen likovni umetnosti. Milč, Orač, Marinč in Černelč so ustvarjali pred gosti, ti pa so spremljali nastajanje novih slik v živo in se z umetniki tudi osebnosti spoznali in poklepetali o njihovem načinu ustvarjanja in uporabe njihovih tehnik. Gostili pa so tudi hrvaško ljubiteljico knjig in književnosti ter blogerko, Alis Marić, Čitaj knjigu.
Osrednji dogodek in zaključek tedna umetnosti pri Kunstu je potekal v petek, 12. maja, z otvoritvijo razstave del, likovne in kiparske umetnosti, ter izjemno kulinariko. Gostje so v ateljeju gostilne občudovali ustvarjena dela, skozi krožnike pa se je umetnost prepletala tudi z okusi, ki so jih pripravili v tej priznani gostilni. Z degustacijskim menijem je chef predstavil jedi iz kopuna, skopljenega petelina, ki je posebnost Kunstove hiše že vrsto let.
Teden umetnosti je privabil številne goste, pri Kunstu pa so zelo veseli, kako se gostje odzovejo na njihov dogodek. Povezava in pletenje novih vezi med gosti in umetniki je gostilni v Leskovcu pri Krškem še toliko bolj pri srcu, veseli pa so tudi tega, da so gostje navdušeni nad ustvarjenimi deli, kateri bodo krasili domove stalnih in naključnih gostov.
"Njihova dela so razstavljena skozi leto v naših prostorih, kjer jih gostje lahko občudujejo in nenazadnje tudi kupijo," pove Tjaša Kunst Kališnik iz gostilne Kunst. Hotel Kunst je tako edini hotel v Sloveniji, ki se je skozi različne umetniške zvrsti povezal z umetniki in skupaj z njim ustvaril unikatne hotelske sobe in dogodke.
Tematski dnevi in dogodki, ki se skozi leto odvijajo v Gostilni in hotelu Kunst niso naključno izbrani. Kot je povedal Nejc Kunst, direktor hotela, "smo smo si želeli, da postane umetnik iz Posavja del naše zgodbe. Za sobe s pečatom umetnikov, ki izvirajo iz teh krajev, smo se odločili, ker želimo našim gostom ponuditi edinstveno doživetje. Glede na to, da je naš hotel del urbanega okolja, smo se odločili gostom ponuditi udobno bivanje v sobah z unikatno vsebino. Naš priimek Kunst v nemščini pomeni umetnost. Od tod tudi izvira ideja. Odločitev, da bodo sobe povezane z umetnostjo, je bila zato enostavna. Skupaj z oblikovalcem smo sestavljali idejo, kako vključiti umetnost v sobe, da bo živahno in navdihujoče."
Edinstvene in unikatne sobe so zasnovali tako, da odražajo življenja umetnikov, ki prihajajo iz Posavja, Ti umetniki so: akademski slikar Jože Marinč, pevka Nuša Derenda, režiser Damjan Kozole ter igralec Slavko Cerjak.
KOPUN
Kopun je mlad, skopljen petelin, ki se ga namensko redi. Njegovo meso je, z razliko od kurinega, sočno in okusno, saj se maščoba ne nabira na enem mestu, temveč je marmorirana med mesnim tkivom. Kopune iz gostilne Kunst redijo na kmetiji, kjer imajo dovolj sonca in prostora za gibanje, prehranjujejo pa se izključno z domačo hrano.
Kakovost kopunovega mesa je bila v preteklosti izhodišče za ustvarjanje številnih jedi ob prazničnih dnevih. V času Rimljanov so pečena kopina poznali kot poslastico premazanega z medom. Podobno pripravo so poznali tudi na gradovih in ob prarzničnih priložnosti v samostanskih kuhinjah. Kopun je bil simbol izobilja, zato je bil večkrat na mizah višjega sloja. V nižjih slojih je bil vse do 2. polovice 19. stoletja pogosto dajatev zemljiškim gospodom, na njihove mize je prišel le v izjemnih primerih.
V Kunstovi hiši je kopun kulinarična posebnost vrsto let, ki navduši slehernega domačega in tujega obiskovalca.
Povzeto po zapisu Janeza Bogataja in Gostilne Kunst.